Myrskyluodon Maija teatterilavalla

6093cf3cc1ef4c08947960ea9263f775 300x169 - Myrskyluodon Maija teatterilavalla

Myrskyluodon Maijasta tulee monelle ensimmäisenä mieleen viisiosainen romaanisarja tai tarinaan liittyvä upea Lasse Mårtensonin sävellys, jonka moni mainitsee yhdeksi vaikuttavimmista sävellyksistä koskaan. Osa on jopa sitä mieltä, että tässä sävellyksessä pystyy aistimaan meren liikkeen. Myrskyluodon Maijan tarina toimii kuitenkin loistavasti myös teatterilavalla – kuten kesäteatterissa, ja onpa tarinan pohjalta tehty myös tv-sarja.

Esikuvia

Myrskyluodon Maijan tarina perustuu Anni Blomqvistin viisiosaiseen Myrskyluoto-romaanisarjaan. Maijan esikuvana kirjailija on käyttänyt isoisänsä sisarta Maria Lovisa Mickelsdotteria, joka syntyi vuonna 1824 ja eli kalastajan vaimona Väderskärin karulla luodolla. Maijan esikuvana toiminut Maria kuoli vuonna 1903. Maijan puolison Jannen esikuvana kirjailija käytti Johan Erikssonia. Johan kuoli 59-vuotiaana vatsavaivoihin.

Tarinan alku

Tarina alkaa vuonna 1842 prologilla. Pariskunta on mennyt juuri naimisiin. Vastanaineiden esittelyn jälkeen ajassa palataan viiden vuoden takaiseen aikaan, jolloin Maija on 18-vuotias. Hän asuu yhä Simskälassa lapsuudenkodissaan. Hänen perheensä on suuri ja hänen vanhempansa ovat neuvotelleet Maijan avioliitosta. Maija on salaa ihastunut toiseen mieheen, Magnukseen, mutta ei kerro ihastuksestaan vanhemmilleen, vaan noudattaa näiden tahtoa avioliittonsa suhteen. Kihlauksesta tulee pitkä, mutta pari avioituu lopulta ja muuttaa yhdessä Myrskyluodolle ulkosaaristoon.

Naapurina meri

Maija oppii vähitellen elämään meren naapurina. Vuonna 1847 pariskunnan talo valmistuu ja heille syntyy esikoinen. Tyttö kastetaan Mariaksi ja Maijan tulee vaeltaa yli jäisen meren päästäkseen kirkotettavaksi pappilaan. Tilaisuuden kunniaksi Janne ostaa kotiin kahvikupit. Esikoistytön jälkeen perheeseen syntyy kaksi poikaa, August ja Mikael, minkä jälkeen pariskunta saa vielä neljännen lapsen, Sigfrid-nimisen tyttären. Tässä vaiheessa Oolannin sota luo varjonsa myös Myrskyluodon elämään, sillä englantilaiset valtaavat Bomarsundin.

Routavuosien suru

Ahvenanmaa kokee kovia englantilaisten sotatoimien vuoksi ja Jannen onkin lähdettävä pakoon Suomeen. Myös Maijan lapsuudenperhe kokee surua, sillä hänen Jan-veljensä kuolee tapaturmassa. Maijan oma lapsi, Mikael, kuolee myös routavuosien aikana hukkumalla. Maijalle syntyy Mikaelin onnettomuuden jälkeen viides lapsi, Hindrik. Routavuosien aikana Maijan ja Jannen lapset aloittavat lukutaidon opettelun.

Tulipalo

Vuonna 1859 Janne ja Maija kokevat jälleen tragedian, sillä heidän talonsa palaa yön aikana. Janne yrittää pelastaa mahdollisimman suuren osan omaisuudestaan vaarantaen samalla henkensä. Tulipalon jälkeen perhe asettuu navettaan ja tulevan joulun he viettävät tallissa. Janne joutuu lähtemään haastavassa tilanteessa kerjuulle, josta hän tuo perheelle vaatteita sekä ruokaa. Sydäntalvella perhe joutuu evakkoon Simskälaan. Myös lehmät otetaan mukaan, vaikka ne itsepäisyydellään vaikeuttavatkin haastavaa matkaa jäisen meren yli. Maijan vanhemmat ottavat perheen lämpimästi vastaan ja heidät majoitetaan talon piharakennukseen.

Suden talven tapahtumia

1860-luvulla susilaumat vaeltavat perheen ympäristössä aiheuttaen turvallisuusriskin. Jannen perhe suunnittelee uuden talon rakentamista ja Janne ostaa sitä varten puuta. Myrskyluodolle perhe palaa keväällä. Uuteen taloon käytetään palopaikalta löytyviä vanhoja nauloja ja talo nousee lopulta pystyyn. Kahvikupit on kuitenkin menetetty ja puukuppien on kelvattava kahvin juontiin. Perheen Tulppaani-niminen lehmä loukkaantuu ja se joudutaan lopettamaan. Tässä vaiheessa Janne alkaa kiinnostua uudenlaisista kalastustavoista.

1800-luvun loppu Myrskyluodolla

13 1 2707313 1526290869283 300x169 - Myrskyluodon Maija teatterilavalla

1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä Janne pyrkii harjaantumaan uuden kalastustavan taitajana. Janne putoaa jäihin ja kuolee. Maija synnyttää vielä yhden lapsen, Johannan. Johanna saa synnyttyään hätäkasteen. Tämän jälkeen tarinassa siirrytään useiden vuosien päähän, Johannan rippikouluaikaan. Tässä vaiheessa elämä on muuttunut paljon. Johanna kertoo haluavansa muuttaa asumaan Amerikkaan. August jää vähitellen enemmän ja enemmän vastaamaan Myrskyluodosta. Kun August kuolee, hänen vaimonsa Eva siirtyy asumaan Simskälaan ja Maija muuttaa esikoistyttärensä luokse Fögeliin.