Suomalaisen teatterin alkuvuodet

393px Turun akatemian vihkiaiset1 246x300 - Suomalaisen teatterin alkuvuodet

Monet teatterin ystävät nauttivat aivan erityisesti kotimaisesta teatterista, sillä siinä on jotakin sellaista, joka iskee suoraan suomalaisen sydämeen. Mutta tiedätkö, mistä kotimaisen teatterin historia sai alkunsa ja millaisia vaiheita se on pitkän historiansa aikana käynyt läpi? Ellet vielä tiedä – ei hätää, sillä tähän artikkeliin on koottu pähkinänkuorimaisesti kotimaisen teatterin historian lyhyt oppimäärä. Artikkelin lukemalla tiedät jo paljon enemmän teatterin alkuvaiheista Suomessa.

Turun akatemian vihkiäiset

Turun akatemian vihkiäiset vuonna 1640 aloittaa kotimaisen teatterimme historian. Turun akatemian opiskelijoista koottiin teatteriryhmä, joka esitti Students-nimisen saksalaisen komedian. Tätä teatteriesitystä pidetään maamme ensimmäisenä tiedettynä teatteriesityksenä.

Ensimmäinen ammattiteatteri

Suomen ensimmäisenä ja siten vanhimpana ammattiteatterina pidetään Svenska Teaternia. Se sijaitsee aivan Helsingin sydämessä Erottajalla. Teatteri perustettiin vuonna 1827 pääkaupungin ensimmäisen teatterirakennuksen valmistuttua. Itse Carl Ludvig Engel suunnitteli teatterirakennuksen. Alussa teatterissa ei ollut vakituisia näyttelijöitä, vaan Helsingissä kävi säännöllisin väliajoin ulkomaisia kiertäviä teatteriseurueita. Monet niistä olivat matkalla joko Pietariin tai Pietarista.

Ensimmäinen ooppera

Ensimmäinen ooppera saatiin Suomessa pystyyn harrastelijoiden voimin vuonna 1852. Oopperan nimi oli Kung Karls jakt eli Kaarle-kuninkaan metsästys. Oopperan johdosta kaupungin uuden teatterirakennuksen rakennushanke vauhdittui ja Nya Teatern syntyi jo vuonna 1860.

Kiertävät teatteriseurueet

Suomalaisesta kansanperinteestä voidaan löytää menoja, joiden piirteissä on yhteneväisyyksiä nykyaikaiseen näyttämötaiteeseen. Shamaanin loitsinnassa oli monia tällaisia piirteitä, samoin häissä, hautajaisissa ja kevätkylvöjuhlissa. Sama koskee hirven ja karhun peijaisia. Perinteisten kiertävien teatteriseurueiden kautta elettiin Suomessa 1600-luvulla. Tuolloin Turun akatemiassa toimi kukoistava harrastajateatteri ja Ruotsin maaseutumaisissa kaupungeissa nähtiin kiertäviä ulkomaalaisia kiertueteattereita. Osa seurueista saattoi käydä myös Turussa, vaikkakaan tästä ei ole säilynyt varmaa, vahvistettua tietoa.

unnamed 2 300x200 - Suomalaisen teatterin alkuvuodet

Suuri Pohjan sota vaikutti negatiivisesti teatteritoimintaan pysäyttäen sen kokonaan. Sodan vaikutus näkyi vuosikymmenten ajan. Vasta 1730-luvulla Suomessa nähtiin jälkeen yksittäisiä ulkomailta tulleita esiintyjiä. Kuitenkin jo vuosisadan loppupuolella Turku oli osa ruotsalaisteattereiden kiertueohjelmaa. Tuolloin Uuden torin varasto toimi esitystilana. Myöhemmin esityksiä nähtiin tupakkatehtaan piharakennuksessa. Tällöin elettiin jo 1810-lukua.

1760–1870-luvuilla Suomessa elettiin ruotsalaisen kiertueteatterin valta-aikaa. Höyrylaivaliikenne sekä teatteritilojen kohentuminen 1830–1840-lukujen vaihteessa sai aikaan sen, että myös pietarilaiset sekä tukholmalaiset korkeatasoiset teatteriryhmät alkoivat vierailla Helsingissä, Turussa ja Viipurissa. Teatterivieraita saatiin Tukholmasta talviaikaan. Suomalaisten näyttelijöiden omia kiertäviä teatteriseurueita alkoi sitä vastoin toimia 1870-luvun alkupuolella.