Teatteriproduktio Entäs nyt Maunula?

Entäs nyt Maunula? on oivallinen esimerkki paikallisesta produktiosta, jossa tutustutaan Maunulaan. Esittelemme tässä artikkelissa produktion pähkinänkuoressa.

Mistä on kyse?

teatteri nayttamo 678x1024 1 199x300 - Teatteriproduktio Entäs nyt Maunula?

Entäs nyt Maunula on yhteisöllinen ja vuorovaikutteinen näytelmä, joka käsittelee nimensä mukaisesti Maunulaa. Näytelmässä kerrotaan esimerkiksi, mistä kaupunginosa on saanut nimensä ja mitä siellä sijainneessa Saunabaarissa oikein tapahtui. Näytelmä tutustuttaa katsojan myös Ruusupuistoon, Maunulan muumioon ja ostariin. Lisäksi näytelmässä käydään läpi alueen vaiheita ja mietitään, miltä Maunulan nykyhetki ja tulevaisuus näyttää. Prosessin tavoitteena on osallistaa sekä mahdollistaa Maunulaa koskeva keskustelu. Maunulan merkitykselliset asiat ovat näytelmän ja keskustelun keskiössä. Prosessin aikana on tarkoitus järjestää työpajoja, joiden aikana keskustellaan näytelmässä esiin nousevista aiheista. Ensimmäinen työpaja järjestettiin 23. huhtikuuta 2020 Maunula-talolla.

Näytelmän pohjana toimii kouluneuvos Jouko Jauhiaisen käsikirjoitus, jonka ohjaaja Jyrki Kallius on dramatisoinut. Sibelius-Akatemiassa toimiva Heikki Laitinen, akatemian emeritusprofessori, vastaa näytelmässä kuultavasta musiikista sekä sen kuoron johdosta. Esityksessä nähdään paikallisia näyttelijöitä; yhteensä heitä on 12.

Merkitys ja tavoite

teatteri kulttuuri pohdinta 1024x682 1 300x200 - Teatteriproduktio Entäs nyt Maunula?

Näytelmä tutustuu Maunulan historiaan sekä sen identiteettiin. Asukkaiden yhteisöllisyys sekä yhteisöön liittyvät varjopuolet, kuten eriarvoisuus, ristiriidat ja yksinäisyys, ovat näytelmän keskiössä. Näytelmän tavoitteena on vanhan Maunulaan liitetyn mielikuvan uudelleen tulkitseminen. Samalla pyritään voimistamaan alueen asukkaiden tietoisuutta asuinalueestaan. Alueen turvallisuus ja viihtyisyys nousevat näytelmässä tärkeään rooliin. Tärkeässä roolissa on myös ajatus siitä, että alueen asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa oman asuinalueensa tulevaisuuteen.

Maunulassa on 7 400 asukasta. Aluetta kuvaavia adjektiiveja ovat muun muassa rosoinen, moniarvoinen, tolerantti ja yhteisöllinen. Huumeongelmat on nostettu esiin medioissa, mikä on leimannut alueen julkisuuskuvaa. Toinen julkisuuskuvaan suuresti vaikuttanut asia on ollut Maunulan muumio. Näitä stigmoja on tärkeää käsitellä yhteisössä ja juuri tähän pyritään osallistavan taiteen keinoin.